Sjöboden har en lång och mångskiftande historia. I delen mot Gammelstugan, som idag inrymmer Café Truten, fanns en nätbod för fiskenät och utrustning. I samma byggnad fanns också en båtbyggarbod (från nuvarande köket till vattencisternen). Där byggde Rödlögabodens skapare, entreprenören Gösta Söderman sin skötbåt tillsammans med styvfadern David Söderman. När skötbåten sjösattes 1954, riggade Gösta sjöboden till affär. Han kontaktade Waxholmsbolaget, och fick dem att förlänga linjen för båttrafiken ut till Rödlöga. Han upplät sin egen brygga nedanför sjöboden för trafiken, och det gjorde att alla passerade affären när de kom iland på Rödlöga. Ångbåtsbryggan stod klar 1957, och i samband med det byggdes affären där den ligger idag.
I mitten på 60-talet blev boden till mötesplats för öns tonåringar, som ville ha någonstans att umgås ostört hemmavid istället för att åka till fastlandet. Boden städades och renoverades, ett möblemang flyttades in, och den gamla boden blev en mysig ungdomsgård, och sedan dess har generationer ungdomar haft den som fast punkt för trivsamt umgänge och allehanda aktiviteter. Då kvällen faller på finner man än idag alla och envar under 25 här.
En bit in på 90-talet fick Rödlögabodens dåvarande föreståndare Eva Fristedt Wikland idén att öppna café i lokalen, som stod tom dagtid. Ungdomarna och hon kom överens om att nyttja utrymmet gemensamt, en överenskommelse som står sig än idag. Caféet döptes till Truten och Evas syster Tove bakade pajer, sockerkakor och bredde smörgåsar, systrarna ordnade också grillen så att kunderna kunde grilla korv själva efter tycke och smak. Därmed var grunden lagd för dagens café. En tid därefter varierade verksamhetens intensitet, men bollen var satt i rullning.
År 2011 tog Vera Halla med familj över och satte ny prägel på caféet med den väl blandade porslinsservisen som fortfarande används. Under Veras tid såg en mer omfattande verksamhet dagens ljus. Med stöd av Maria Aulén Thomsson tog Amanda Thomsson över år 2013, och gav caféet dess nuvarande koncept, komplett med en ansenlig repertoar av hembakt fikabröd och en rejäl cafémeny, samt den vida renommerade Rödlögalimpan. Ryktet om denna skärgårdens pärla växte och drog med tiden alltmer långväga besökare.
Bland besökarna under 2016 fanns händelsevis innehavaren till det välkända bageriet Miette i San Francisco, Meg Ray. Medryckt och hänförd av Rödlögas anda undrade Meg om hon möjligen kunde få ställa sig till förfogande och baka en vecka påföljande sommar. Sedan dess har hon återkommit varje år, och caféet är ämnet för hennes kommande kokbok med foton av Tomas Södergren, som skall ges ut 2022.
Caféets bemanning av såväl öbor som utsocknes är väl erfaren denna sommar. Inriktning är som alltid härlig lantlig svensk skaffning beredd med största omsorg och högsta kvalitet. Ändringar och tillägg på menyn består bland annat av fler veganrätter och kaffe från Kafferäven, ett litet rosteri från Göteborg. Café Trutens åtaganden har med tiden växt och inbegriper numera minskning av affärsverksamhetens inverkan på den känsliga skärgårdsmiljön. Caféet är även sedan sommaren 2020 i linje med alla påbjudna säkerhetsåtgärder mot Covid-19.
Vi är fortfarande i samma fiskebod och vi ser fram emot att hälsa er välkomna i sommar, vare sig det är ert första heller hundrade besök.